Kişisel Web Blog

Çin’deki bankaların desteklediği yapay zeka girişimi 4Paradigm 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı

26.12.2018
328

Üç yıl önce Huawei Technologies şirketinin kıdemli çalışanları göre kurulan Fourth Paradigm, net değerlemesi 1 milyar doları bulan Çinli girişimler şirketlerinin aralarında yerini aldı. Beijing merkezli girişim, kısa vakit içinde suni zeka alanına antre yerine getirmek isteyen devlet destekli bankaların gözdesi haline geldi.

4Paradigm ismiyle de belli şirket, yaptığı açıklamada 150 milyon dolardan pozitif yatırım aldığını ve 1.2 milyar dolar değerlemeye ulaştığını belirtti.

Finansal yönüyle olumlu bir tablo çizen girişimin yatırımcıları ve müşterileri aralarında Çin’in en büyük 4 bankası da yer alıyor. Bu sayede bankalar, devlet destekli 37 trilyon dolarlık bankacılık sektörünü dijital çağa taşıyarak Alibaba Group ve Ant Financial ile rekabet etmeye hazırlanıyor.

Aslına bakarsanız Fourth Paradigm, çoğunlukla tüketici uygulamaları ya da görsel tanınma geliştiren öteki Çinli suni zeka şirketlerinin aksine daha basmakalıp bir alanda çalışıyor. Müşterilerine yazılım araçları sunan şirket, müşterilerinin yüksek eğitimli bir mühendise ihtiyaç duymadan verileri üzerinde karışık algoritmalar çalıştırabilmesini sağlıyor. Şirketin belli başlı hizmeti ise bankalara dolandırıcılığı tespit eden, müşterileri tanımlayabilen ve diğer analizleri gerçekleştirebilen araçlar arzetmek olarak konumlanıyor.

Girişimin kurucu ortağı ve CEO’su Dai Wenyuan ise şirketin yaptığı işi şu cümlelerle tanımlıyor:

Bizim yaptığımız şey, kendi modellerini oluşturmaları adına bütün ayrı veri kaynaklarından topladıkları veri için bir platform meydana getirmek.

Tanımayanlar için Şirketin Kurucularından özet olarak bahsetmekte de avantaj var. Kurucu ortaklardan Dai, Huawei’nin suni akıl ekibine katılmadan önce Baidu’nun reklamcılık sistemlerini geliştiriyordu. Diğer kurucu ortak Yang Qiang ise Huawei’de Dai’ye suni akıl geliştirmekte yardım ediyordu.

İkilinin başarılı girişimi, Çin’deki bankacılık sektörünün dijitalleşmeye yönelmesinden faydalanıyor. Benzer şekilde Alibaba’nın sahip olduğu Ant Financial ve  Tencent Holdings’in sektördeki yükselişi de Fourth Paradigm’in öne çıkmasını sağlıyor. Zira bu şirketler, ürettikleri mobil ödeme çözümleri ve çevrimiçi finansal hizmetleriyle geleneksel bankaların varlığını korkutma ediyor. Yeni teknolojiye ahenk sağlamakta zorlanan ve yazılım için para ödemekten çekinen bankalar, birazcık da pazardaki rekabet sebebiyle Fourth Paradigm’e kısmet verdi.

Son yatırım turunda yatırımcı listesine Bank of Communications ‘ı ekleyen teşebbüs, Industrial & Commercial Bank of China Bank of China Ltd. ve China Construction Bank edinmek üzere 3 öteki devlet bankasını da yılın birincil ayında yanında almayı başarmıştı. 

yine de şirketin müşterilerinin bankalarla sınırlı olmadığını söyleyelim. Bir kaç yüz milyon Yuan gelir elde eden Fourth Paradigm, perakende, sıhhat ve medya sektörlerine de hizmet veriyor. Hatta medya tarafında, yayıncıların kendi haber uygulamalarını kişiselleştirmesine de muavin oluyor. sırası gelmişken şirketin henüz Çin’in ulusal sosyal kredi skoru sistemine el atmadığını da ekleyelim. 

600’den artı çalışana sahip olan şirket, bir zaman önce yazılımın yanı sıra teçhizat üretmeye başladı. Yazılım hizmetiyle beraber müşterilerine bu donanımı da sunacak olan Fourth Paradigm’in ürünü ne zaman piyasaya süreceği ise bilinmiyor. 

Bütün bu gelişmeler, Wirecard CEO’su Dündar Özdemir’in Webrazzi Fintech 2018’deki konuşmasını akla getiriyor. Dündar’ın da belirttiği gibi görünen o ki; Fintech doğudan yükseliyor.

Fourth Paradigm

Favorilere Ekle

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Hasan ZANBAK Copyright © 2018 - All rights reserved