Kişisel Web Blog

9 maddeyle Türkiye’nin dijital dünyası

05.02.2019
194
9 maddeyle Türkiye’nin dijital dünyası

We Are Social ve HootSuite, her yıl olduğu gibi bu sene da Küresel Dijital Raporu‘nu yayınladı. 230’dan fazla raporun derlenerek oluşturulduğu bu geniş ayrıntılı raporda 200’den fazla ülkenin dijital verilerine yer verildi. 77 sayfalık Türkiye raporunda ise Yıllık Dijital Artış, Aygıt Kullanımı, İçerik Yayınlama Aktiviteleri ve Internet Kullanımı başlıklarına yer verildi.

Türkiye’de 52 milyon etkin sosyal ağ kullanıcısı bulunuyor

Rapora tarafından toplam nüfusun 82.44 milyon olan Türkiye’de yüzde 93 oranında 76.34 milyon mobil abonelik bulunuyor. 59.36 milyon internet kullanıcısının penetrasyon oranı ise yüzde 72 olarak öne çıkıyor. Rapora tarafından Türkiye’de 52 milyon faal sosyal medya kullanıcı bulunuyor, bu kullanıcıların 44 milyonu ise mobil sosyal medya kullanıcısı olarak konumlanıyor.

Türkiye’nin yıllık dijital büyüme oranlarına bakıldığında toplam nüfusa yüzde 1.4’lük bir artışla 1 milyon kullanıcı eklendiği görülüyor. Mobil aboneliklerin yüzde 3.9 ile 3 milyon büyüme gösterdiği Türkiye’de internet kullanıcıları yüzde 9.3 işe 5 milyonluk bir artma kaydediyor. Etkin sosyal ağ kullanıcılarının ise yüzde 2 ile 1 milyonluk bir artma gösterdiğini de ekleyelim.

Kullanıcıların yüzde 84’ü her gün internete giriyor

Raporda Türkiye’deki kullanıcıların bireysel nedenlerle interneti kullanım sıklığına da yer veriliyor. Buna tarafından Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 84’ü interneti her gün kullanırken, yüzde 12’si en azından haftada bir kez kullanıyor. İnterneti ayda en düşük bir kere ve ayda bir kereden daha eksik kullananlar ise yüzde 2’lik kesimde kalıyor.

Takriben 2 kişiden 1’i reklam arabulucu kullanıyor

Türkiye’de internet teknolojilerinin kullanımına baktığımızda ise yüzde 46 ile birincil sırada reklam müdahale etme araçlarının yer alması dikkat çekiyor. Sesli aramaların veya sesli komutların yüzde 44 ile birincil sırada yer aldığını görüyoruz. Yüzde 35 oranıyla VPN kullanımı üçüncü sırada yer alırken, Uber ve BiTaksi gibi araç çağırma hizmetleri yüzde 12 ile son sırada yer alıyor.

Her 3 kullanıcıdan 1’i canlı oyun peşine düşüp takip ediyor

Raporda yer alan içerik yayın aktivitelerine baktığımızda Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 96’sının çevrimiçi videolar izlediğini, yüzde 43’ünün ise TV içeriklerini internet üzerinden izlediğini görüyoruz. Kullancıların yüzde 36’sının internette canlı yayınlanan oyunları oynaması uyarı çekerken, yüzde 27’si başkalarının  oyun oynadığı canlı yayınları izlemeyi tercih ediyor. Yüzde 16’lık bir kesimin ise e-spor ve turnuva izlediğini belirtelim.

E-ticarette oyun kategorisi yüzde 12 büyüdü

E-ticaret kategorilerinde harcanan paranın yıllık değişimlerinin de ele alındığı raporda yüzde 12 çoğaltma ile oyunlar ilk sıraya oturuyor. Yüzde 9.7’lik büyüme ile seyahat kategorisi ikinci sıraya otururken yüzde 4.5’lik artışıyla dijital müzik üçüncü sırada yer alıyor. Moda ve çekicilik kategorisiyle Mobilya ve elektronik ev aletleri kategorisinde ise yüzde 2’lik bir büyüme görülüyor.

Her iki kişiden birisi e-ticaretten alışveriş yaptı

Tüketim ürünleri özelinde Türkiye’deki e-ticaret pazarına baktığımızda ise rapora göre yıldan yıla yüzde 2.6 büyüme ile 39.30 milyon kullanıcının e-ticaret üzerinden tüketim ürünü satın aldığını görüyoruz. Raporda toplam nüfusa oranla tüketim ürünlerine karşın e-ticaretin uygulama yaygınlığı yüzde 48 olarak öne çıkıyor. Rapora tarafından e-Ticaret pazarındaki tüketim ürünlerinin değeri ise 5.955 milyar dolar. Bu değerin yüzde 1.4 çoğaltma gösterdiğini de ekleyelim. Tüketim ürünleri e-ticaretten kullanıcı başına yıllık gelir ise sıradan 152 dolar. Bu oranın yıldan yıla yüzde 1.1 düşüş yaşadığını da belirtelim.

Türkiye’de en aktif sosyal ağ platformu: YouTube

Rapora kadar Türkiye’deki en etkin sosyal ağ platformu yüzde 92 oranıyla Youtube. YouTube ise yüzde 84 ile Instagram, yüzde 83 ile Whatsapp ve yüzde 82 ile Facebook peşine düşüp takip ediyor. Öteki sosyal ağlar ve Twitter arasındaki başvuru formu farkı ise uyarı çekiyor.

Facebook ve Snapchat kayıpta

Raporda Türkiye’deki sosyal ağ reklamlarının amaç kitlesinin çeyrek başına artış oranları da uyarı çekiyor. azami büyümeyi yüzde 5.8 ile açıklanmış üyelikler üzerinden LinkedIn hedef kitlesi gösteriyor. Aylık faal kullanıcılar bakımında en fazla çoğalma ise yüzde 2.7 ile Instagram’a ait. Aylık etkin kullanıcı kapsamında Snapchat niyet kitlesi yüzde 26’lık bir düşüş gösterirken, Facebook yüzde 2.3’lük bir düşüş gösteriyor. Twitter’ın yüzde 1.9’luk bir artış gösterdiğini de ekleyelim.

Küresel Dijital Raporu kapsamında Türkiye ile ilgili daha detaylı data ve analizlere varmak istiyorsanız sunumun tamamına aşağıdan erişebilirsiniz.

Digital 2019 Turkey (January 2019) v01 from DataReportal
We Are Social 2019

Favorilere Ekle

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Hasan ZANBAK Copyright © 2018 - All rights reserved