Kişisel Web Blog

Kışın tüketmeniz gereken 10 besin

25.12.2018
1.625

Kış hastalıklarıyla savaşabilmek için mucize besinlerden faydalanın, mevsim meyve sebzelerini kış boyunca sofralarınızdan eksik etmeyin. Kışın tüketmemiz gereken besinler…

Kışın tüketmeniz gereken 10 besin

Kış hastalıklarıyla savaşabilmek için işe bağışıklık sisteminizi, vücut savunma kalkanlarınızı kuvvetlendirerek başlamalı daha sonra hastalık önleyici önlemlerinizi almalısınız. Bu süreçte mucize besinlerden faydalanın, mevsim meyve sebzelerini kış boyunca sofralarınızdan eksik etmeyin. İşte, kışın tüketmemiz gereken besinler

Turunçgillere merhaba!

Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller yüksek miktarda c vitamini içermeleri nedeniyle tam birer bağışıklık sistemi destekleyicisidirler. Yapılan bilimsel araştırmalar bu meyvelerin birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu sonuçlarda turunçgilleri en güçlü antioksidan özellikli besinler listesinin en tepesini yılladır kimseye bırakmamasına yol açmıştır. Buzdolaplarınız da geniş bir yer açın portakal ve mandalinalar başköşeye geliyor…

Tane tane sağlık nar!

Çarşıdan veya marketten nerden alırsanız alın içeriğindeki C vitamini ve fito besin öğeleri sayesinde nar en önemli kış meyvelerinden bir tanesidir. Bu güçlü savaşçı birçok araştırmaya konu yapılmış ve ortaya çıkan çok şaşırtıcı sonuçlar sayesinde tıp dünyasının en gözde ve en güçlü antioksidan besinlerinden biri olmasına yol açmıştır. Bilim adamları birçok ölümcül kanser türü ve bağışıklık sorunlarında sadece 1 bardak nar suyunun mucizelerine tanık olup bunu milyonlarla paylaşmışlardır. Bu kadar sözden sonra haydi bakalım pamuk eller nar ayıklamaya…

Tatlı bir keyif havuç!

Havuç çok güçlü bir antioksidan olan ve olumlu yada engelleyici etkileri birçok hastalık üzerinde ortaya çıkarılmış olan beta karoten isimli bileşikten en zengin besin olarak bilinir. Her gün salatalarınıza katacağınız bir havuç ile hem gözleriniz hem de bağışıklık sisteminiz şenlenecek tüm bunlar size harika ve sağlıklı bir kış olarak geri dönecektir. 

Oltaları atın!  

Omega 3 vücut tarafından üretilemeyen ve bu nedenle vücuda dışarıdan alınması şart olan bir yağ asididir. Eksikliğinde bağışıklık sistemindeki çökmeye bağlı olarak birçok sistemik hastalık ve sinir sistemi bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Balık ise en zengin omega 3 ve tabii ki bağışıklık sistemi için son derece önemli olan protein kaynağı olarak sizi grip ve benzeri hastalıklardan korur.

Kabuklu deniz mahsüllerini unutmayın!  

Midye, karides, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri iyi birer omega 3 kaynağı olmalarının yanında özellikle bağışıklık sisteminde kilit rol oynayan çinko ve selenyumdan en zengin besinlerdir. Haftada 1 kere balığınızın yanında tüketeceğiniz 1 porsiyon kabuklu deniz ürününün gün gelip sizi gripten koruyacağını hiç düşünür müydünüz?

Ancak, bu besinler yüksek kolesterol içerikleri nedeniyle fazla veya yanlış tüketildiğinde yarardan çok zarar sağlayabileceğinden, tüketirken kesinlikle yağsız bir yöntemle (ızgara, haşlama gibi) pişirilmiş olmalı ve balıktan daha az miktarda tüketilmelidir. 

Çay keyfinizi ihmal etmeyin!

İçeriğindeki flavonoidler, taninler ile çay hem çok güçlü bir antioksidan haline gelmekte, hem kalp damar sağlığını koruyarak antiviral etkiler göstermektedir. Yani, günde 3 kupa yeşil çay keyfi yaparak hastalıklardan korunabilirsiniz. 

Zencefilin mis kokusunu içinize çekin!

Zencefil, bağışıklık hücrelerini uyarıcı etkileri ile sizi gribal boğaz enfeksiyonlarından, sindirim sistemi rahatsızlıklarından ve damar tıkanıklığı riskinden kurtaracaktır. Dünyanın en eski şifalı bitkilerinden olan zencefile hayatınızda yer açın…

Sarımsağı mutfağınızdan eksik etmeyin!  

Kokusu aklınıza geldiğinde her ne kadar yüzünüzü buruşturmanıza neden olsa da,  bu kokuyu oluşturan sülfürlü bileşikler sarımsağı asırlardır en güçlü antibiyotik özelliği olan besin tahtına oturtmuş bulunmaktadır. Günde 2 baş sarımsak tüketmenin kalp damar hastalıklarından, bazı kanser türlerine, kan şekerinden gribal enfeksiyonlara karşı birçok hastalık üzerinde iyileştirici-önleyici etkileri olduğunu ortaya çıkarmış birçok araştırma sonucu bulunmaktadır.  

Brokoliye sofralarda yer açın! 

Çiğ, haşlanmış, buharda pişmiş yada zeytinyağlı… Nasıl yerseniz yiyin yeter ki haftada 3 su bardağı kadar brokoli yiyin. Çünkü brokoli bağışıklık sistemini destekleyici özelliklerin çoğunu bünyesinde bulunduran tam bir savunma bombasıdır. C, E ve B vitaminleri, folat, demir, çinko, kalsiyum ve beta karotenden zengin olan sebze antikanserojen etkilere sahiptir. 

Yoğurt!

Yoğurt, probiyotik yoğurt ve kefir içerisinde bağırsak floranızda bulunan, zamanla kötü beslenme ve kullanılan kimyasallara bağlı olarak azalan yararlı bakteriler bulunmaktadır. Bu yararlı bakteriler sindirimi kolaylaştırmakla birlikte, aynı zamanda vücuda yabancı organizma ve maddelerin en sık giriş yaptığı yer olan bağırsaklarda savunma kalkanlarını oluşturmaktadır. Günlük, düzenli olarak tüketilen mayalanmış süt ürünleri yararlı bakterileri yerine koymanızı sağlayarak ve bağışıklığınızı güçlendirmenize yardımcı olur. Unutmayın, sağlıklı bağırsak florası olan kişilerin bağışıklık sistemi de sağlıklı ve güçlüdür.

Kışın tüketmemiz gereken besinleri öğrendiniz. Aşağıdaki konu başlıkları da ilginizi çekebilir:

Kadınları yemesi gereken süper besinler

Vegan beslenmenin zararları nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Hasan ZANBAK Copyright © 2018 - All rights reserved