Piyasa değeri 6 ayda yüzde 33 düşen Apple’ı bu sürece götüren detaylar
Çoğunlukla yüksek gelir beklentileri ve akabinde gelen başarılı sonuçlarla karşımıza meydana çıkan Apple‘ın 15 yıl sonradan öncelikle kazanç beklentisini düşürdüğü haberini dün sizlerle paylaşmıştık. 2019 yılının ilk çeyreğindeki kazanç beklentilerini Çin pazarındaki düşüş ve iPhone satışlarının beklenenin altında kalması sebebiyle düşürdüklerini açıklayan Apple CEO’su Tim Cook, bütün dünyadaki özellikle de Çin‘deki idareli yavaşlamayı öngöremediklerini sözlerine eklemişti.
Biz de bu yazımızda Apple’ın son dönemdeki çöküşünü 6 aylık veriler ışığında ele almaya çalıştık. Şirketin kazanç beklentisini düşürmesi, ürünlerinin eskiye kıyasla daha eksik satılmasının nedenlerini de bir vakit çizelgesinde inceledik.
2 Ağustos 2018:
Apple’ın değerlemesi, yıllar geçtikçe gelişen rekor gelirden ve kardan daha sonra 1 trilyon dolara ulaştı. Bu da Steve Jobs’un şirketi ilgisizlikten kurtarmak için geri dönmesiyle başlayan bir sürecin sonucu oldu.
12 Eylül 2018:
Apple, eskiye kıyasla daha yüksek fiyatlı olan yeni iPhone XS, XS Max ve XR modellerini piyasaya sürdü. Bu cihazlar ise önceki telefonlardan bambaşka özelliklere sahip olsa da kullanıcı da fiyat farkı yönüyle kaşılığını bulmadı. Kısacası, kullanıcı gözünde Apple az kalsın aynı telefonları daha yüksek fiyatlı bir şekilde piyasaya sürmüş oldu.
2 Kasım 2018:
Huawei, 2. sırada yerini güçlendirerek küresel akıllı telefon pazar payındaki yerini sağlamlaştırdı ve Apple’ı 2018’in üçüncü çeyreğinde bir kere daha geride bıraktı. Huawei, 2017 yılında da Apple’ı geçerek dünyanın en fazla satan ikinci zeki telefon markası olmuştu.
2 Kasım 2018:
Apple, yıllardan beri rekor satışlarla övündükten sonradan iPhone birim satışlarını bildirmeyi bırakacağını duyurdu. Yatırımcılar ise bu konuda üzüntü duymaya başlarken satışların da düşüşe geçtiğini düşünmeye başladı.
15 Kasım 2018:
Apple’ın yüz tanınma sensörü tedarikçisi AMS, büyük bir müşteriden gelen son talep değişikliklerini öne sürerek satmak tahminlerini düşürdü.
19 Kasım 2018:
Wall Street Journal, Apple’ın üç yeni iPhone modeli için üretimde kesintiye gittiğini onayladı. Bunda FaceID teknolojisi için gereken yazılımı karşılayan Lumentum Holdings Inc ve AMS AG de finansal öngörülerini aşağıya çekmesi de etkin oldu.
23 Kasım 2018:
Apple, ülkedeki düşük satışlar sebebiyle Japonya’daki iPhone XR fiyatlarını düşürdü. The Wall Street Journal’ın raporuna kadar Apple, OLED ekran sağlayıcısına, Samsung’la yaptığı sözleşmenin şartlarını yerine getirerek iPhone X üretime devam edeceğini söyledi.
26 Kasım 2018:
Microsoft’un değerlemesi, Apple’ın değerlemesini 8 sene içinde ilk kez geçti. Ama bunun o zaman diliminde kısa süreli bir geride vazgeçme olduğunu da hatırlatalım.
4 Aralık 2018:
Apple’ın panik moduna geçtiği, dünya çapındaki promosyon fırsatları ve takas teklifleriyle fiyatları azalttığı bildirildi. ABD’de askerlere yüzde 10 indirim bunun en büyük örneği oldu.
9 Aralık 2018:
iPhone XR LCD panel tedarikçisi Japan Display, Apple satmak düşüşünü öne sürerek üretimi azalttı.
2 Ocak 2018:
Yazının başında da bahsettiğimiz gibi, şirketin CEO’su Tim Cook, Apple’ın kazanç beklentisini düşürdüğünü açıkladı. Apple’ın 2019’un ilk çeyreği için birincil etapta belirlediği kazanç beklentisi 89 ile 93 milyar dolar seviyelerindeydi. Yapılan yorumlama ile birlikte bu kazanç beklentisi 84 milyar dolara düştü. Bunun bu kadar manâlı kılan en büyük etken ise Apple’ın fazla uzun zamandır ilk kez kazanç beklentisini düşürüyor olması diyebiliriz. Bu düşüşteki en büyük pay ise Apple’ın telefonlarındaki satışların beklentiyi karşılamaması oldu.
2 Ocak 2018:
Netflix, iTunes’un abonelik faturalandırma sisteminden çekilerek kullanıcıların kendi web sitesi üzerinden ödeme yapmasını sağladı. Şirketin yaz aylarında test ettiği hamle, sadece geçtiğimiz ay takriben 256 milyon dolar olan Apple’ın iTunes gelirinin büyük bir kısmını düşürmekle kalmayacak, diğer medya şirketlerine ve yazılım geliştiricilere de abonelik konusunda net bir mesaj gönderecek.
neticede, yukarıdaki zaman çizelgesine baktığımızda bu Apple’ı güç bir sene beklediği açık. Daha iyi mahsul daha yüksek fiyat stratejisini daha iyi ürün daha pozitif satışa yönlendirerek servis gelirlerini artırması gerektiği açık.