iOS ve Android kullanıcılarının ücretsiz olarak indirebileceği 13 klasik oyun
Geçmiş dönemde, canınızın sıkıldığı ya da bir yerde beklerken vakit vermek istediğiniz zamanlarda yardımınıza, akıllı telefonlardan önce çantanızda bulunan kitabınız ya derginiz eşlik ediyordu. Teknolojinin günden güne gelişmesi, bununla beraber akıllı telefonlara ulaşmanın da daha kolay ülkü gelmesiyle kitap ve dergiler dijital alternatiflerine evrildi. Şimdiyse keza teknolojinin imkanlarından faydalanarak hem de geçmişten kopmadan zaman vermek muhtemel. Çünkü çocukluğumuzun oyunlarını, dahası bedava olarak telefonlarımıza indirebiliyoruz.
80’lerde, 90’larda konsollar ve cihazlar yardımıyla oynadığımız, şimdiyse tek tıkla tatbik mağazalarından ücretsiz olarak indirebileceğimiz 13 herzamanki oyunu sizler için listeledik.
1- Solitaire
Önceden tüm Microsoft bilgisayarlarında mevcut olan, herhangi bir devlet dairesine girdiğinizde asgari bir bilgisayar ekranında açık olduğunu görebileceğiniz, iskambil kartlarıyla oynanan Solitaire’i derhal hem iOS keza de Android cihazlar için bedava olarak indirmek mümkün. Mantığı epeyce kolay olan ve desteleri toplamaya odaklı Solitaire’in neşe saçan zaman vermek isteyen kart oyunu severler için ideal olduğunu söyleyebiliriz.
2- Minesweeper (Mayın Tarlası)
Tıpatıp Solitaire gibi geçmişte bilgisayarlarda default olarak bulunun Mayın Tarlası, mayınlara basmadan dürüst hamleleri bularak oyunu tamamlamanıza odaklanan bir oyun. Oyunda 1’den 4’e değin puanlar bulunuyor ve herhangi bir mayına basmadan bütün sayfayı açtığınızda oyun tamamlanıyor. Mayın Tarlası’nı Android cihazlarınız ücretsiz lakin reklamlı olarak, iOS cihazlarınız için genel sürümü ücretsiz, premium sürümü ise 2 dolar karşılığında indirebilirsiniz.
3- Tetris
90 jenerasyonunun vazgeçilmez oyunlarından olan Tetris’i derhal ayrıca iOS ayrıca de Android cihazlarınıza bedava olarak indirebiliyorsunuz. Blokları haylazlık kalmayacak şekilde yerleştirmeye odaklı oyunu isterseniz herzamanki olarak, isterseniz turnuva modunda oynamak olası. Mobil oyunun bütün lisans haklarının orijinal olarak Tetris’e ait olduğunu da hatırlatalım.
4- BrickBreaker
Tuğla kırma oyunu olan BrickBreaker, gerçekten Blackberry cihazlarının orijinal bir oyunu. Hemen hem iOS hem de Android için mevcut olan BrickBreaker, bilhassa iPhone kullancılarını mutlu edecek, çünkü oyunun Anroid versiyonu orijinali dek güzel olmasa bile hoş bir replika diyebiliriz.
5- Boogle
Klasik bir kelime oyunu olan Boogle, hem iOS keza de Android cihazlar için faal. İsterseniz tek başınıza, isterseniz ailenizle oynayabileceğiniz Boogle’ın Türkçe seçeneğinin bulunmadığını da hatırlatalım.
6- Snake (Yılan)
Nokia cihazlarının vazgeçilmezi, renkli ekranlardan önce bile hayatımızda olan Snake, artık eskisi gibi telefonlarımızda otomatik olarak bulunmasa bile üzülmeyin. Çünkü günümüzde, eski yılan dostumuzu keza iOS ayrıca de Android telefonlarınıza indirebiliyorsunuz. Fakat yeni oyun eskisinden azıcık daha farklı. Yeni versiyonunda bütün dünyadan birdenbire artı kişiyle oynadığınız oyunda ana amaç kenarlara çarpmamak yok, başka insanlarını yılanlarını da yiyerek devasa bir yılana değişmek. Kendisiyle önemli bir gönül bağımız olan Snake’in eskisine göre daha sevimli göründüğünü de hatırlatalım. Fakat asıl karakterin yılandan ziyade solucana benzediğini de söyleyebiliriz. Dilerseniz oyunun web üzerinden de oynayabilirsiniz.
7- Galaga
Arcade cihazların vazgeçilmezi, bir dönemin jetonlar yardımıyla oynadığı shoot em up arcade’i Galaga’yı acilen keza iOS ayrıca de Android kullanıcıları bedava olarak indirip oynayabiliyorlar. Ama oyundaki güçlendiriciler için ekstra para ödemek zorunda kalınabiliyor. Her bölümde daha da zorlaşan ve ciddi anlamda odaklanmayı gerektiren Galaga’yı özleyenler ve geçmişi yâd etmek isteyenler bu fırsatı kaçırmasın deriz.
8- Pac-Man
Kişisel Olarak gelmiş geçmiş en sevdiğim oyun olan Pac-Man’i halihazırda online olarak web üzerinden oynamak mümkün. Fakat ağzı üçgen, dairesel ve sarı kahramanımız her lahza yanınızda olsun istiyorsanız, iOS veya Android cihazınız için oyunu bedava olarak indirebiliyorsunuz. Fakat telefon için yaratılan Pac-Man’de eskisi dek fena karakter bulunmuyor ve bölümleri vermek eskisine göre daha basit, belirtmeden geçmeyelim.
9- Satranç
Her şey dijitalleşmeye başlayınca akla ilk gelen tahta oyunlarından biri olan satrancın da dijitalleşmesi haliyle mecburi oldu. Eski dönemlerden beri severek oynadığımız oyunu şimdi keza iOS hem de Android cihazlarınız için kullanım mağazalarından bedava olarak indirebilirsiniz.
10- Scrabble
2000’lerin başında arkadaş ortamlarında, Tabu’yla beraber popüler oyunlardan biri olan Scrabble keza Android ayrıca de iOS için bedava hale getirilmiş. Üstelik oyunu tekrar arkadaşlarınızla online olarak oynayabiliyorsunuz. En sevilen sözcük oyunlarından biri olan Scrabble’ı başvuru formu mağazalarında bedava olarak bulabilirsiniz.
11- Connect 4 (Bingo)
Benzer renkteki jetonları yukarıdan atarak ve birbirine bağlayarak oynadığınız Connect 4, bizdeki adıyla Bingo, iOS ve Android kullanıcıları göre ücretsiz olarak indirilebiliyor. Ancak Connect 4’u reklamsız olarak oynamak isteyenlerin 3 dolar ödemesi gerektiğini de belirtelim.
12- Sonic the Hedgehog
Ayrıca bir çizgi film karakteri keza de oyun karakteri olan Sonic’in sega oyununu iOS ve Android cihazlar için bedava olarak indirmek muhtemel. Fakat premium versiyonunu oynamak isterseniz 2 dolar ödemek zorunda kalıyorsunuz.
13- Asteroids
Space-shooter biçiminde yani uzayda ateş ederek asteroid’leri yok etmenize odaklanan Asteroids, ayrıca iOS ayrıca de Android cihazlar için uygulama mağazalarından ücretisiz olarak indirilebiliyor.