Kişisel Web Blog

Instagram’ın birden fazla hesapta paylaşımı destekleyen yeni özelliği

10.01.2019
138
Instagram’ın birden fazla hesapta paylaşımı destekleyen yeni özelliği

YouTube’un birbirinden bambaşka başvuru, özellik ve araçlarını sizler için derledik. Altyazılardan görüş ayarlarına, 360 videolardan reklam modellerine ve hatta telif haklarına dek YouTube ile ilgili 19 öbür detayı bu yazımızda bulabilirsiniz.

1. URL kullanarak bir YouTube videosunu GIF’e çevirin

GIFler uzun süredir sosyal ağ kullanıcılarının en sevdiği içerik türleri arasında yer alıyor. Fakat çok sevilmesinde karşın herkes YouTube videosu üzerinden GIF üretmeyi bilmiyor.

Eğer bir YouTube videosu üzerinden GIF üretmek istiyorsanız, YouTube’da izlediğiniz videonun URLsine tıklayın Peşinde bu URL’İn başına gif kelimesini ekleyin. Bu noktada URL’in www.gifyoutube.com/video-ismi biçiminde görünmesi gerektiğini belirtelim.

Bu adımdan sonradan gifs.com’a yönlendirileceksiniz ve videonuzun platforma yüklenerek düzenlenmeye hazır ayla geldiğini göreceksiniz. Bundan Başka sol tarafta yer alan düğmeler üzerinden GIF’in zamanlamasını, çerçevesinin kesimini ve daha alçak yazı eklemeyi ayarlayabilirsiniz.

Sağ üst köşedeki “GIF Oluştur” düğmesi üzerinden GIF başlığınızı ve etiketlerinizi de GIF’e ekleyebiliyorsunuz. “İleri”ye bastığınızda ise hazırladığınız GIF’i paylaşabileceğiniz bir sayfa ile karşılaşıyorsunuz. sırası gelmişken GIF’i çevrimdışı bir dosya olarak kayda geçirmek için  gifs.com’a kayıt olmanız gerektiğini de belirtelim.

2. Bir YouTube videosunun belirli bir dakikasını link olarak gönderin

Eğer bir tanıdığınıza YouTube videolarının muhakkak bir anını gönderme istiyorsanız YouTube videosunun genel linkini göndermek ve 50.ci saniyeye bakın seslenmek yerine onlara doğrudan YouTube’un süre linkini gönderebilirsiniz. Bu Nedenle göstermek istediğiniz kısım otomatik olarak açılır.

Videonun muhakkak bir anını paylaşmanızı sağlayan bir YouTube linki meydana getirmek için ilk önce paylaş düğmesine basın. Karşınıza meydana çıkan ektanda “Başlat” ifadesinin yandaki kutucuğu işaretleyin ve gerisinde videoda uygulamak istediğiniz dakikayı alt tarafa girin. Eğer videoyu bu anda duraklattıysanız, Başlatma zamanı otomatik olarak doldurulacaktır.

Bu işlemin gerisinde YouTube linkinin sonuna eklenen bir tag olduğunu göreceksiniz. Linki kopyalayarak dilediğinize yer yapıştırmanız da mümkün. Son olarak bu linki bir web sitesine embed edemeyeceğinizi de ekleyelim.

3. YouTube videolarının tavır metinlerini görüntüleyin  

Fiilen YouTube kendi platformuna yüklenen her video için otomatik bir  oluşturuyor. Hatta eğer kullanıcı bu özelliği görüntüleyenlerden manuel olarak gizlememişse cümbür cemaat bu metinleri görüntüleyebiliyor.

İster videodan alıntı yapmak için ister videoda bahsedilen bir konuyu çabucak bulabilmek için söylev metinleri kullanılabilir. Bu metinlere varmak için YouTube videosunun altındaki üç nokta şeklindeki “Daha pozitif” düğmesine basın. Peşinde açılan minik kutucukta söylev metinleri seçerek bu metinleri görüntülemeniz muhtemel.

Eğer söylev metnini bu seçenekler aralarında görmüyorsanız, kullanıcı gizlemeyi tercih etmiş olabilir.

4. Hitabe metni ekleyerek veya bu metni düzenleyerek YouTube videonuzun görünürlüğünü arttırın. 

Ayrıca YouTube ayrıca de platformun ana şirketi Google arama sonuçlarında videolarınızı sıralarken, videonuzun ne hakkında olduğu veya video metniniz gibi detaylara dikkat ediyor. Mesela, eğer sıralamada üst sıralarda çıkmak istiyorsanız, konuşma metnini, video açıklamasına da yapıştırmanız öneriliyor.

Bir videoya hitabe metni eklemek için başta videonuzu YouTube’ta açarak sağ daha aşağı kısımda bulunan Düzenle düğmesine basın. Peşinde daha alçak yazı eklemek için bir dil belirleyin. Sonrasında ise önceden yazılmış metni görünen ekrana yerleştirebilirsiniz.

sırası gelmişken videoyu izlerken zamanlamayı daha kolay bir şekilde ayarlamanız da muhtemel. Hatta daha alçak yazıları metin olarak yazarken videonun durmasını da yeniden YouTube’un özelliği sayesinde sağlayabilirsiniz.

5. Videolarınızın ve ses dosyalarınızın bedava metinlerini kolayca edinin  

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere YouTube konuşma metnini otomatik olarak oluşturabiliyor. Eğer bir videonun içeriğini metne dönüştürmek istiyor fakat bunun için ekstra bir hizmet olmak istemiyorsanız, YouTube’ta şansınızı deneyebilirsiniz. Bir De burada oluşturduğunuz söylev metinlerini defalarca silebilirsiniz.

Bir videonun otomatik oluşturulmuş metnini edinmek istiyorsanız, videonuzu YouTube’a yükleyerek videonun altındaki “daha pozitif” tuşuna basın. Buradaki açılır menüden “tavır metni”ni seçin. Böylece metin, aynı pencerede yeni modül olarak açılacaktır.

Bir ses dosyasının otomatik oluşturulmuş metnini edinmek için ise TunesToTube gibi bir hizmet kullanarak dosyayı YouTube’a yükleyin. Bu noktada bu yüklemenin 2 ile 30 dakika aralarında bir vakit alabileceğini söyleyelim. Gerisinde yukarıda video için kayıtlı adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

6. Oynatma listeleri oluşturun ve paylaşın.

Tıpatıp iTunes ve Sportify’da olduğu gibi YouTube’da da oynatma listeleri oluşturmanız muhtemel. Böylece hem videoları depolayabiliyor hem de organize edebiliyorsunuz. Oynatma listeleri herkese açık olabileceği gibi özel olarak da ayarlanabiliyor. Eğer isterseniz bu listeleri doğrudan paylaşabilmeniz de söz konusu.

Oynatma listeleri, içerikleri segmente etmek için de oldukça pozitif kullanılan bir özellik. Masaüstünde bir oynatma listesi oluşturmak istiyorsanız, Oynatma Listeleri sayfanıza artan bir şekilde sağ üst yeni oynatma listesi oluştur tuşuna basın. Oynatma Listeleri sayfanıza İçerik Stüdyosu üzerinden Video Yöneticisi başlığına basarak ulaşabilirsiniz. Oynatma Listesi oluştururken bu listenin dar mi yoksa herkese açık mı olacağını da seçebilirsiniz.

Mobilde bir oynatma listesi meydana getirmek için YouTube’un takviye merkezindeki bu makaleden faydalanabilirsiniz.

İzlemekte olduğunuz bir videoyu önceden oluşturulmuş bir oynatma listesine eklemek için videonun altındaki Kaydet düğmesine basarak çalma eklemek istediğiniz listenin yandaki kutucuğu işaretleyin.

Eğer listeye, Oynatma Listesi sayfası üzerinden bir video eklemek isterseniz düzenle seçeneği üzerinden Videoları ekle kısmına basarak yeni videoları eklemeniz olası.

giderken arkadaşlarınızın da bu oynatma listelerine katkıda bulunabileceğini belirtelim. Bunun için ayarlar üzerinden ortak alıştırma seçeceğine giderek bu ayarı açmanız tatmin edici. Bu işlemin arkasında oluşturulan özel linki arkadaşlarınızla paylaşarak onlara yetki verebilirsiniz.

Arkadaşınız oynatma listesine davet edildikten sonradan, bu listeye yeni videolar ekleyebilecek ve listeden geçmişte eklenen videoları kaldırabilecek. Bunun için oynatma listelerine katkıda bulunmak için onay verdikten sonradan ekranda beliren talimatları izlemesi ve oynatma listesini kendi hesabına kaydetmesi tatmin edici.

Katkıda bulunduğunuz bir oynatma listesine bir video eklediğinizde, isminiz oynatma listesindeki videonun yanında yer alacak. Bunun yanı sıra oynatma listesine yeni bir video eklendiğinde katkıda bulunmaya davet edilen herkesin bilirim alacağını da ekleyelim.

7. Videoları daha sonra izlemek üzere kaydedin

Video içerikleri izlemek için defalarca yerinde bir ortamda bulunmayabiliyoruz. Böyle durumlarda tıpkı Facebook ve Instagram’ın Kaydet niteliğinde olduğu YouTube videolarını da sonra izlemek üzere kaydetmeniz olası. “daha sonra izle” oynatma listesine kaydedeceğiniz videoları sonradan izleyebilirsiniz.

Sıradan bir oynatma listesi presibiyle çalışan bu özelliği uygulamak için izlemeniz gereken adımlar da oynatma listesi oluşturmak ile benzer. gerçi bu listeleri katkıda bulunmaları için başkalarıyla paylaşmanızın olası olmadığını belirtelim.

Bir videoyu “Daha Sonra İzle” listesine eklemek için videoyu YouTube’da açtıktan sonradan videonun aşağısında yer alan ekle butonuna basmanız gerekiyor. Size yukarıda da bahsettiğimiz üzere açılan menüden eklemek istediğiniz oynatma listesini işaretlemeniz tatmin edici olacaktır. Mobilde de benzer adımları izleyerek, videoları daha sonra izlemek üzere kolayca kaydedebilirsiniz.

Kaydettiğiniz videolara erişmek için YouTube’da anasayfayı ziyaret ederek sol üst kısımda yer alan”Sonra İzle” seçeneğine tıklayabilirsiniz. Bu alanda kaydettiğiniz videoları kolayca izleyebilir ve izlediğiniz videoları listeden kaldırabilirsiniz.

8. Kendinize ait özel bir YouTube URL’si oluşturun. 

İzleyicilerin akılda kalan URL’ler üzerinden YouTube kanalınıza ulaşmasını istiyorsanız, kendinize ait özel URLler oluşturabilirsiniz.Bu URLlerde YouTube kullanıcı isminizi, sahip olduğunuz belli URLleri veya website isminizi kullanabilirsiniz.

Burada bahsetmemiz gereken en önemli nokta URL’yi onaylatmadan önce kullanmak istediğiniz URL’nin doğruluğundan  emin olmanız gerektiği. Zira URL’yi bir kere onaylandıktan daha sonra baştan değiştirilemiyor veya başkasına verilemiyor. sırası gelmişken URL’in keza Google+ kimliğinizle hem de YouTube kanalıyla ilişkilendirileceğini de belirtelim.

Son olarak herkesin özel bir URL oluşturmaya yetkisi olmadığını da eklemekte avantaj var. Eğer özel bir URL oluşturmak istiyorsanız, kanalınızda 100’den fazla abone olması, hesabınızın en azından 30 gün önce gevşemiş olması, kanal simgesi olarak bir fotoğraf yüklenmiş olması ve kanal fotoğrafı eklenmiş olması durum.

Özel bir URL meydana getirmek için YouTube hesap ayarlarına giderek hesap isminizin aşağı yer alan “gelişmiş ayarlar” seçeneğine tıklayın.  Eğer yukarıda bahsettiğimiz şartları karşılıyorsanız, YouTubesize bir link sunacak ve  kendi URLlerinizi oluşturmanız müsade verecektir.

Hizmet koşullarını kabul ettikten daha sonra URL’nizi belirleyebilir ve URL’yi değiştire basabilirsiniz.

9.Videolara bitiş ekranı veya içerikleri öne çıkaran kartlar ekleyin 

2008 yılında YouTube videolara eklenen tıklanabilir linkler eklemenizi sağlayan “annotations” (ilave talimatlar) isimli özelliğini duyurdu. Bu nitelik bir uçtan bir uca videolara eylem çağrısı düğmeleri eklenebiliyor ve kullanıcılar kanalı beğenmeye, bağış yapmaya ya da ayrı videolar izlemeye misafir etme edilebiliyordu.

Bir süre önce bu özelliği daha doğal ayla getirmeye karar veren YouTube Ilave Açıklamarı devre dışı bırakarak bitiş ekranını yayına aldı. Böylece kartlar görsel anlamda zenginleşerek daha estetik bir sunumla kullanıcıların karşısına çıktı. YouTuberlar da içeriklerinin son 30 saniyesini bitiş ekranlarına ayırmaya başladı.

Bitiş ekranı ekleme 

YouTube içerik üreticilerinin sık sık seçim ettiği bitiş ekranı da, tıpatıp URLler gibi özel olarak hazırlanabiliyor. İzleyicilere yeni öneriler sunmanızı kolaylaştıran bitiş ekranını özelleştirmek için Video Yöneticisine giderek “Düzenle”ye basın, ardındaki karşınıza meydana çıkan menüden Bitiş Ekranı ve Ek talimatlar seçeneğine tıklayın.

Eylem Çağrısı Ekleme 

Bitiş Ekranı ve Ilave Açıklamalar kısmına bastıktan sonra bambaşka şablonları ve arkadaki planı yerleştirebileceğiniz Bitiş Ekranı stüdyosuna ulaşıyorsunuz. Buradan Unsur Ekle menüsüne basarak bitiş ekranında izleyicileri nereye yönlendirebileceğinizi seçebiliyorsunuz. Eğer bu özellik hakkında daha fazla veri edinmek istiyorsanız, bu makaleyi inceleyebilirsiniz.

Kart Ekleme

Videolarınızda kartları kullanarak reklam yapabilir veya izleyicileri web sitenize yönlendirebilirsiniz. Aşağıdaki örnekte de görebileceğiniz gibi izleyicileriniz sağ üst kısımda yer alan “i” ikonuna basarsa, kart açılacaktır.

YouTube videonuz bir kart eklemek için Video Yöneticisine gitgide artarak “düzenle” seçeneğine basmanız ve açılan menüden “kartlar”ı seçmeniz gerekiyor. Bu işlemin ardından ise kartların videonun neresinde görüneceğini belirleyerek açılan menüden “kart ekle”ye tıklayın. Böylece öne dışında tutmak istediğiniz kart türünü de zahmetsizce belirlemeniz muhtemel.

10. YouTube’un bedava ses efektleri ve müzik kütüphanesine göz atın. 

Eğer YouTube videonuza havalı ses efektleri veya müzik eklemek isterseniz, YouTube’un ücretsiz ses efektleri ve müzik kütüphanesinden faydalanabilirsiniz. Yüksek kalitede içeriklere sahip bu kütüphanede 320kbps ses dosyaları ve ses efektlerini kolayca bulabilir ve videolarınıza eklemek üzere ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Videonuza müzik ya da ses efekti eklemek için YouTube’un İçerik Stüdyosu üzerinden Ses Kütüphanesi’ne artan bir şekilde “Ses Ekle ya da Değiştir” seçeneğine basın. Bu Nedenle ses efektleri ve müziklerin bulunduğu kütüphaneye ulaşmış olacaksınız. Bu alanda arama çubuğuna anahtar kelimeler yazarak ihtiyacınız olan sesleri aratabilir, türlere veya ruh haline kadar ses ve müzikleri listeleyebilirsiniz.

Benzer şekilde İçerik Stüdyosunda yer alan Oluştur başlığına tıkladığınızda da Müzik Kitaplığı’na erişmeniz olası. Diğer Taraftan Müzik Kitaplığında bulunan Ücretsiz Müzikleri ve Ses Efektlerini bilgisayarınıza indirerek videolarınıza ekleyebileceğinizi de belirtelim. Ama müzik kitaplığında bulunan içerikleri YouTube videolarınızda kullanırken platformun müzik politikasına armoni sağladığınızdan kesin olun.

11. Yüzleri ve alanları bulanıklaştırma 

Bazen videonuzda bulunan bazı kişileri ya da mekanları bulanıklaştırarak kapatmak isteyebilirsiniz. Böyle zamanlarda YouTube’un Görünüm İyileştirme ayarlarından faydalanabilirsiniz. İçerik Stüdyosundan Videolara tıklayarak erişebileceğiniz bu akort doğruca yüzleri ve kesin alanları kolayca bulanıklaştırabiliyorsunuz.

Sahiden YouTube bu ayar kapsamında belirtilen nesnelerin veya karelerin bulanıklaştırılamayabileceğini belirtiyor. yine de ihtiyaç duyduğunuz düzenlemeleri yaptıktan daha sonra  değişikliklerinizi önizleyebilir ve kararınızı ondan sonra verebilirsiniz. Eğer ortaya çıkan sonuçtan memnun kalmazsanız videonuzu gizli tutmanız veya bulanıklaştırılan bölgeleri değiştirebilmeniz de muhtemel.

12.  YouTube videolarını mobil cihazının arka planında çalıştırın 

YouTube’da yer alan müzikleri bazen diğer platformlarda kolayca bulamayabiliyoruz. Böyle zamanlarda bir çok birey mobil telefonunda YouTube’u açıyor. Oysa daha önce kullananların da ayrım edebileceği üzere YouTube uygulamasının dışına çıktığınızda, YouTube çalışmıyor. Dolayısıyla ayrı uygulamaları kullanırken veya ekran kapalıyken YouTube’dan müzik dinleyebilmek böylece olası olmuyor. YouTube’u bambaşka mobil cihazların arkaplanında çalıştırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

YouTube’u iOS Cihazların Arkaplanında Çalıştırma

Mobil cihazınızda safariyi açın ve izlemek istediğiniz videoya gidin. Videoyu çalıştırdıktan sonradan Safari’yi kapatmak için Home tuşuna basın. Ardındaki ekranı sola kaydırarak Hareketler Merkezi’nde ikinci ekranı açın. Bu alanda YouTube’da seçtiğiniz videonun detaylarını görebileceksiniz ve Oynat düğmesine basarak arka planda çalışmasını sağlayabileceksiniz.

YouTube’u Android Cihazların Arkaplanında Çalıştırma

Mobil cihazınızda Firefox veya Chrome tarayıcısını açarak izlemek istediğiniz YouTube videosuna gidin. Arkasında sağ üst köşedeki Ayarlar menüsünde yer alan “Masaüstü” seçeneğine basın. Son olarak YouTube’da bulunan videoyu çalıştırarak anasayfa tuşu üzerinden anasayfanıza dönüş yapın. Böylece video arkaplanda çalışmaya devam edecektir.

13. YouTube’da Naklen Yayın yapın

Bütün sosyal ağların favori özelliklerinden olan Naklen Yayın, Twitter, Facebook ve Instagram’dan daha sonra YouTube’da da daha sık kendini göstermeye başladı.

YouTube’da naklen yayın gerçekleştirmek, öteki sosyal ağlar ile karşılaştırıldığında size daha kompleks gelebilir. Zira YouTube’da aracısız Başlat butonu üzerinden canlı yayın yapmanız söz konusu yok. Onun yerine bilgisayarınıza bir yazılım indirmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra bir onaylama sürecinden geçmeniz gerektiğini de belirtelim. Tüm bu kompleks süreçlere rağmen bir etkinliği canlı yayınlamak için sadece bir webcam’e ihtiyacınız olduğunu da ekleyelim.

Masaüstü Bilgisayardan Canlı Yayın 

YouTube’a giriş yapın ve ekranın sağ üstteki köşesindeki “Yükle” düğmesine basın. Gerçekten bu düğme üzerinden genel olarak daha önce hazır olan videoları yüklüyorsunuz. Oysa Naklen Yayın gerçekleştirmek için açılan yeni ekranın sağ tarafında yer alan “Naklen Yayın” modülüne tıklamanız gerekiyor. Modülde bulunan “Başla” tuşuna basarak Naklen Yayın süreciyle ilgili ilk adımınızı atabilirsiniz.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Naklen Yayın yapmadan önce YouTube, kanalınızın doğrulandığını onaylayacak. YouTube’un bir sonraki adımda, son 90 gün içinde herhangi bir canlı yayın kısıtlamasına tabi tutulmadığınızdan belirli olması gerektiğini de belirtelim. Tüm bu süreçleri geçtikten sonradan ise Derhal Yayınla ve Faaliyetler adında iki ayrı seçenek üzerinden ilerleyebilirsiniz

Hemen Yayınla

Derhal Yayınla seçeneği YouTube’da canlı yayın yapmak için daha kolay ve süratli bir seçenek olarak önümüze çıkıyor. Bu seçeneğe, İçerik Stüdyosu’nun Canlı Yayın başlığı altından ulaşabilirsiniz.

Panelde bir başlat butonunun olmamasının esas sebebi ise yayınlama yapabilmeniz için Yayın Adı/Anahtarı ve Spiker URL’sini kullanarak bir kodlayıcı indirmeniz ve kurmanız gerekmesi. canlı yayın ile ilgili daha detayla veri için YouTube’un yardım merkezinden yardım alabilirsiniz.

Canlı Faaliyetler

Canlı Etkinlikler, canlı ayın üstünde daha fazla denetleme sahibi olmanızı sağlıyor. Canlı yayından önce önizleme yapmanızı karşılayan bu nitelik aynı zamanda yayınların yedeğini almanızı ve istediğiniz zamana yayını başlatıp, durdurmanızı da sağlıyor.

canlı yayın panelinizden Canlı Etkinlikleri seçerek bu özelliği faal ülkü getirebilirsiniz. Özellik sayesinde yayını durdurduğunuzda YouTube, canlı yayınınızın arşivini otomatik olarak kanalınıza yüklüyor. bu vesileyle sonlandırılan naklen yayın videolarınızın görünürlük ayarının herkese açık olarak konumlandığını da belirtelim. Yayınınız bittikten sonradan, videoların herkese açık olarak yayınlanmasını istemiyorsanız. “Yayın ayarları”ndan “Yayınlama bittiğinde arşivi gizle” seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Mobil Cihazdan Naklen Yayın

Aslına bakarsanız YouTube’da mobil cihazdan canlı yayın yerine getirmek, Masaüstü’nden yayınlama yapmaktan fazla daha basit. YouTube uygulamasını cihazınızda açtıktan sonradan, ekranın üst kısmında bulunan kamera ikonuna baslamanız ve Yayını Başlat seçeneğini tercih etmeniz yeterli.

Bu alanda yayından önce abonelerinizin bilmesini istediğiniz detayları belirtebileceğinizi de söyleyelim. Farklı cihazlardan YouTube Canlı Yayın’ı gerçekleştirmek istiyorsanız, yardım merkezindeki makalelerden faydalanabilirsiniz.

Yakın zamanda herkese açılan bu nitelik, etkileşimi arttırmak ya da abonelerle realist bir bağ koymak için sıkça kullanılıyor.

14. VR’da 360 derece video Doldurma ve İzleme 

YouTube’un 2015 yılında 360 derece video desteğini duyurmasıyla markaların, sporcuların ve içerik üreticilerinin gözbebeği olan bu özellik, aynı zamanda izleyicilere de sıra dışı bir deneyim sundu. 360 derece videoları masaüstünde izlerken tıklayarak gezinebiliyor, mobilde ise kamerayı oynatarak açıları kolayca değiştirebiliyorsunuz.

YouTube’da 360 derece Video Oluşturma

360 derece videolar meydana getirmek için profesyonel ekipmanlara ihtiyacınız olduğunu belirtelim. Bu donanım listesini ve 360 derece video oluşturarak yayınlamanın detaylarını YouTube’un yardım merkezinde bulabilirsiniz.  7168 x 3584 veya 8192 x 4096’ya dek çözünürlüğe sahip 360 derece videoların 2:1 en irtifa oranlı eş aralıklı silindirik biçimde yüklenmesi nasihat ediliyor.

Bunun yanı sıra YouTube özel kamera ekipmanları ve Kolor Autopano gibi üçüncü parti birleştirmek yazılımları kullanarak da 360 derece video oluşturabileceğinizi belirtiyor.

360 derece videoları izlemek için ise bilgisayarlarda Chrome, Firefox, MS Edge ve Opera tarayıcılarını kullanmanız gerektiğini belirtelim.  360 derece canlı yayımlamak için YouTube’un 360 derece kamerasından faydalanabileceğinizi söylemekte de fayda var.

VR’da YouTube Videosu İzleme 

YouTube’un web sitesi ve uygulaması üzerinden herhangi bir cihaza ihtiyaç duymadan 360 derece videoları kolayca izleyebiliyorsunuz. Yakın zamanda Cardboard özelliğini duyuran YouTube bu seçeneklere VR başlıklarını da ekledi. Cardboard izlediğiniz ve yüklediğiniz her video için kullanılabiliyor. Program, Google’ın VR başlığı Google Cardboard dahil edinmek üzere bir kaç farklı VR başlığında da çalışıyor.

Mobil Üzerinden YouTube Videosu izlerken Cardboard yararlanma

YouTube mobil uygulamasındayken herhangi bir videoyu seçerek sağ üst köşedeki üç nokta simgesine basın. Açılan menüde “CardBoard’a göster seçeneğini seçim edin. 360 derece videoların sağ daha alçak köşesinde ilk elden bu seçeneği görebileceğinizi de belirtelim.

Yaptığınız bu seçimle birlikte mobil cihazının uyumlu bir VR cihazına bağlanması istenecektir. VR cihaza bağlandığınız anda ise kendinizi eşsiz bir deneyimin içinde bulacaksınız. B deneyimin kanalınıza daha pozitif 360 derece içerik eklemek konusunda sizi özendirme edeceği belirlenmiş.

15. Algoritması Facebook ve Google eş YouTube reklamları hakkında bilgi edinin

Ilk Olarak YouTube algoritmasının sizi nasıl hedeflediğinden azıcık bahsedelim. Google ve Facebook reklamlarının çalışma prensibini andıran YouTube algoritması, sizi kesin bir gaye kitle grubuna dahil ediyor. Bunu yaparken de sizi nüfus istatistikleri bilimi gruplarınıza, YouTube ve Google’daki aramalarınıza dayanarak ilgi alanlarınıza ve görüntülediğiniz içeriklere kadar değerlendiriyor. Bütün bu değerlendirme sürecine reklam verenin videolarıyla, reklamlarıyla veya YouTube kanalıyla etkileşime girip girmediğinize de dikkat ediyor.

YouTube’un algoritmasının, kullanıcılar video izlerken gereğinden fazla reklamla karşılaşmaması için mücadele verdiğini de belirtelim. böylece algoritma nüfus istatistiklerine göre armoni yakalanmış olsa zeka kullanıcıya kazanç elde edilen videolar üzerinden reklam göstermeyebiliyor.

YouTube’da görebileceğiniz 5 reklam formatı

Display Reklamlar

Videonun yanına beliren bu reklam türü, sadece masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda görünür. Reklam verenden tercihe göre siz bu reklamı gördüğünüzde ya da tıkladığınızda ödeme alınır.

Overlay Reklamlar

Overlay reklam video penceresinin alt kısmında yüzde 20’sini kaplayacak şekilde görünür. acilen sadece masaüstü ve dizüstü bilgisayarda görünen bu reklamları istediğiniz zaman kapatabilirsiniz.

Yayıniçi TrueView 

Yayıniçi TrueView reklamları, aynı zamanda geçilebilir video reklamları olarak da tanınır. Platformda yaygın olarak görebileceğiniz bu reklamları 5 dakika izledikten sonradan geçebilirsiniz. Reklam verenler bu reklamları videodan önce, videonun ortasına (en sevilmeyen reklamlar)  ya da video bittikten daha sonra yayınlar. Reklam verenlerden ödeme alınması için videonun en azından 30 saniyesinin izlenmiş olması  ya da videonun sonradan değin izlenmiş olması gerekir.

Geçilemeyen Video Reklamlar

15 saniye ya da daha artı süren bu reklamları video oynamadan önce görüyorsunuz ve nereye basarsanız basın asla geçemiyorsunuz.

Midroll Reklamlar

15 dakikadan uzun videolarda kullanılan Midroll reklamları, televizyon reklamlarına benzetebiliriz. Zira videoyu izleyebilmek için Midroll reklamı da izlemeniz gerekir. Reklamverenin nasıl ödeme oluşturacağı reklamın türüne tarafından değişir.

Bumper Reklamları

maksimum 6 saniye uzunluğunda Bumper reklamları, kısa ve geçilemeyen bir reklam türüdür. Videodan önce oynatılan Bumper reklamlar mobil cihazlar için optimize edilmiştir. İzleyiciler istedikleri videoyu izlemek için bu reklamı izlemek zorunda kalır.

16. Reklamsız ve Çevrimdışı video deneyimi yaşayın 

Yukarıda bahsettiğimiz Video reklamlar gerçekte YouTube’u ücretsiz kullanmamızı sağlıyor. Bu koşul bedava olan her üründe karşımıza çıkıyor. Ancak YouTube’un abonelik servisi YouTube Inkar aylık 9.99 dolar karşılığında platformundaki reklamları kaldırıyor.  Az Önce ülkemizde aktif olmayan bu özellik, VPN kullanan veya yurtdışında yaşamış okurlarımızın ilgisini çekebilir.

Reklamsız videolara ek olarak YouTube Inkar’de videoları mobil cihazınıza kaydedebiliyor ve arkaplanda veya çevrimdışıyken çalıştırabiliyorsunuz. Bir De bu üyelikle birlikte YouTube’un Music Uygulamasını da arka planda, çevrimdışıyken ya da ses modunda çalıştırabilmeniz muhtemel.

YouTube az önce yeni abone rakamları açıklamamış olsa da hizmetin daha önce paylaşılan rakamlara kadar 1.5  milyon abonesi olduğunu da belirtelim.

17. Google Trends ile YouTube’daki popüler arama terimlerini karşılaştırın.

Bir Takım arama terimlerinin popülerliğini analiz etmek için hali hazırda Google Trends kullanıyor olabilirsiniz. Anahtar sözcük seçimleri konusunda pazarlama alanında harikalar yaratan bu aracın, YouTube arama sorgularının popülerliğini gösterdiğini de söyleyelim.

Bu özelliği uygulamak için Google Trends’i açarak “Explore Topics” arama çubuğuna bir arama terimi yazın. Sayfa açıldıktan sonra ise “Web Search”e tıklayarak açılan menüden “YouTube Search”ü seçin. Böylece terimlerin YouTube’daki popülerliğini ölçümleyebilir ve Google aramalarıyla arasındaki farkı inceleyebilirsiniz.

18. YouTube geçmişinizi silin.

YouTube arama ve izleme geçmişinizi silmek isterseniz, YouTube’un bir süredir geçmişinizi silme, geçmişinizi duraklatma ve geçmişinizde gezinerek bazı videoları silmenizi desteklediğini belirtelim.

Masaüstü veya mobil cihazlarda geçmişinizi silmek için “İzleme Geçmişi” menüsüne gitmeniz yeterli. Bu alandan şimdiye dek tüm izlediklerinizin kaydını silmenizi karşılayan “Bütün İzleme Geçmişini Sil” ve  ilerde izleyeceğiniz videoların kaydedilmesini sağlayan “İzleme geçmişini duraklat” seçeneklerine erişebilirsiniz.

Tekrar bu sayfa üzerinden izlediğiniz videolardan bazılarını kenardaki çarpı işaretine basarak kaldırabileceğinizi de belirtelim. Bu işlemler hakkında daha detaylı veri edinmek için YouTube’un yardım merkezinde yayınladığı makalelerden de faydalanabilirsiniz.

19.  YouTube’daki telif haklarını kukla şovuyla öğrenin

YouTube’un birbirinden öbür dilekçe, nitelik ve araçlarıyla ilgili çıktığımız bu uzun yolculuğun sonunda kafa karıştırıcı telif haklarına da değinelim. Aslında platformun telif hakları konusunda izlediği prosedürlere başka yazılarımızda da yer vermiştik. Bunun yanı sıra  YouTube takviye merkezindeki linklerden de öğrenebileceğinizi belirtelim. yine de YouTube ekibinin hazırladığı Kukla Şovunu izlemek yardım merkezinde dolanmaktan daha eğlenceli ve absürt. bu vesileyle dilerseniz bu videoyu Türkçe alt yazı seçeneğiyle izleyebileceğinizi de belirtelim.

YouTube YouTube Canlı Yayın YouTube özellikleri Youtube Red

Favorilere Ekle

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Hasan ZANBAK Copyright © 2018 - All rights reserved