Kişisel Web Blog

İlerleyen süreçte adlarını sıklıkla duyacağımız 8 teslimat robotu

21.01.2019
123
İlerleyen süreçte adlarını sıklıkla duyacağımız 8 teslimat robotu

Continental

Çok Eskiden fütürizmin  kahramanları olan robotlar, yakın bir gelecekte hayatın en direk noktalarından  jurnal anlarımıza kadar aramızda olacaklar. Teslimat robotlarının ise evimizde, ofislerimizde, sokaklarımızda olduğu bir dünyaya ramak kaldı.  Deneme sürüşleri aralıksız bu robotların Los Angeles ve California’daki hikayelerini de ara sıra sizlerle paylaşıyoruz.

Konu iletişime geldiğinde teslimat robotları ile millet aralarında şimdilik  yakın bir ilişki değil. Zira yaya yollarını işgal ettiği gerekçesiyle çoğu kez şikayet edilen hatta şiddete maruz kalan robotlarla aradaki mesafenin kısalması da böylece basit değil gibi.

Her sene ABD’de düzenlenen Alıcı Teknolojileri Fuarı‘da (CES) bu sene  robotların üçgenin taban olmayan kenarı seslerini yakından duyuran bir etkinliğe dönüştü. Çiçeği burnunda girişimler ve teknoloji şirketleri  tarafından tasarlanan robotların ortak özellikleri ise başarılı birer kurye görevlisi olabilmeleriydi. 

Şirketler ise bu robotları kullanmayı iple çekiyor. Talep, gereksinim ve karlılık bu konuda kilit parametreler kuşkusuz.

Segway Loomo:

Görünümü itibariyle yürüyen bir büro çekmecesini  a da fotokopi makinesini hatırlatan Loomo, bütün da amacına uygun olarak planlanmış. Ofislerde çalıştırılmak üzere tasarlanan robot, tek bir şarjda 8 saat açık kalabiliyor. 50 kg’a kadar nakliye kapasitesine sahip Looma iyice otonom biçimde  çalışıyor.

Şirket, 4G ya da Wi-Fi’ya bağlanabilen robotu reel zamanlı olarak takip edebilmek de mümkün. Girişimin web sitesinde bulunan bilgilere kadar, Çin’in son kilometre teslimat ve servis hizmetleri pazarı, takvim % 30 ila% 50 artış oranıyla çabucak büyüyor. Alıcı malları tedarik zinciri yardımıyla, robotların takvim imal maliyetinin, halk müziği göre yapılan üretimin onda birine denk geldiği belirtiliyor.

Anybotics ve Continental

Sadakatleri ve sıcak kanlılıkları ile köpekler sahiplerinin can dostu. Teslimat işlemi için tasarlanan bir robot köpek de pekala şirketlerin can dostu olabilir. Görünüşleri her ne dek ürkütücü olsa da, Continental ve Anymal  teslimat konusunda şirket sahiplerinin yüzünü güldürecek bir çözüm ürettiler. Continental’in geliştirdiği otonom bir teslimat aracına yerleştirilen Anybotics robot köpekler, dağıtım alanında bambaşka yönlere gitgide artarak aynı zamanlı mikro ölçekli bölüştürme servisi yapıyorlar. Suni zeka desteğiyle çalışan robot köpekler, başka bir yere gitmek için esas gemiye döndüklerinde tekrardan şarj oluyorlar.

Postmates Serve

Görünüşü itibariyle oldukça şirin olan bu robotlardan  her hangi bir meslek beklentinizin olması az daha imkansız. İsmi Serve olarak tanımlanan dairesel gözlü, sarı renkli teslimat robotu epeyce marifetli. Takriben 45 km yarıçapında 50 kg’ya değin siklet taşıyabilen Serve, LIDAR destekli. bu arada Postmates CEO’su Bastian Lehmann’a göre,  robotun gözleri sadece bir dekorasyondan ibaret değil.

şimdi Los Angeles’ta mesaisine başlayan Serve’lerin  2019’da öteki ABD şehirlerine yayılması bekleniyor.

Marble

Geçtiğimiz nisan ayında 10 milyon dolar yatırım alan San Francisco Merkezli teşebbüs Marble, adını verdiği teslimat robotu ile karşımızda. Yelp Eat24’le iş ortaklığına artan bir şekilde gıda yayma servisi yapan robotta, 3D haritalama ve yapay zeka ile birlikte LIDAR teknolojisi kullanılıyor.

Tüketici talebini daha idareli ve hızlı bir yolla karşılamaya çalışan teşebbüs, yakın zamanda  hizmetini perakende, tıbbi malzeme dağıtımı gibi alanlara da taşımak istiyor.

Boxbot

Arkasına Toyota AI Ventures’u alan Boxbot az daha içinde ne olduğu bilinmez bir kutu görünümünde.  Zira eski Tesla ve Uber mühendisleri tarafından geliştirilen kurye robotu hakkında çok artı fiziksel bir bilginin olmadığını da sizlerle paylaşalım.

Oakland merkezli teşebbüs, geçtiğimiz yıl haziran ayında 7,5 milyon dolar yatırım aldığını açıklamıştı. Erken evre yatırımlarını bölge 2016 kuruluşlu teşebbüs bugüne dek 9 milyon dolar yatırım topladı. 

Nuro

Google mühendisleri kadar geliştirilen Nuro‘yu daha önce sizlere duyurmuştuk. Büyük Kasaba içi teslimat konusuna odaklanmayı tercih eden Nuro, paketleri taşımak için güçlü bir alternatif olabilir. LIDAR teknolojisi, kameralar, radarlar ve sensörlerle donatılan Nuro R1, direksiyon, pedallar, sürücü koltuğu veya herhangi bir vites koluna sahip yok. Nuro mağaza alışverişlerini, kuru temizlemedeki giysileri ya da herhangi bir siparişi müşterisine teslim edecek.

KiwiBot

Özellikle üniversite kampüslerinde kurye teslim işinde kullanılmak üzere tasarlanan KiwiBot, yüzde 65 daha süratli dağıtımı sağlandığı iddia ediliyor. Web sitesinde yer olan bilgilere kadar adi bir kuryeden yüzde 65 daha hızlı yayılma sağlanmış olurken, sıradan servis puanının 4,6 olduğu belirtiliyor.

ABD’de California Üniversitesi’nin Berkeley kampüsünde hizmet veren robot 2017’den beri bu görevi üstleniyor. Oysa batarya sorunu yaşamış robot kampüste kampüs içerisinde yanmıştı.

Starship Robots

Üç kilometrelik bir yarıçaplık bir alanda eşyaları taşıyabilen n Starship Robotlar  gönderi maliyetlerinin manâlı ölçüde düşürülmesi  nedeniyle tasarlandı. Starship robotlar ile paket ve yiyecekler, müşterinin mobil bir başvuru formu aracılığıyla talep ettiği anda aracısız olarak mağazalardan veya özel merkezlerden teslim edilmesi amaçlanıyor. 5 ila 30 dakikalık bir gönderi süresi ile  robotların bütün seyahatleri her tarafında bir akıllı telefondan izlenebiliyor.

2014 yılında ABD ve Estonya’da kurulan şirket, Starship Robotları, San Francisco’nun en inovatif şirketleri arasında yer alıyor. Robotlar, birkaç alışveriş çantası için yeterli olan 10 kilogram ağırlığa dek eşya taşıyabiliyorlar. Tallinn’de teslimat ücreti teslimat başına 1,5 Euro olduğu belirtiliyor.

Anybotics Boxbot Continental Kiwibot Marble Nuro Postmates Serve Segway Loomo Starship Robots

Favorilere Ekle

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Hasan ZANBAK Copyright © 2018 - All rights reserved