Kişisel Web Blog

Hindistan’dan küresel e-ticaret devlerini köşeye sıkıştıracak yasa

28.12.2018
280
Hindistan’dan küresel e-ticaret devlerini köşeye sıkıştıracak yasa

Hindistan, ülkede etkinlik gösteren tanıdık olmayan e-ticaret şirketleri ile ilgili kısıtlamaları sıkılaştırıyor. Hindistan hükümetinin konu üstüne aldığı kararlar ülkede bir dizi yatırım yaparak faaliyet bildiren Amazon ve rakibi Walmart da dahil edinmek üzere birçok tanıdık olmayan şirkete güç anlar yaşatabilir.

Hindistan, 1.3 milyardan fazla nüfusu ile e-ticarette küresel devlerin odak noktası. Pazarın büyüklüğü dek, ilginin diğer bir nedeni ise şirketlerin ülkedeki yasal boşluklarından faydalanabilmeleri. Buna tarafından, yabancı sermayeli şirketler yerel iş ortakları bularak dijital kanallardan etkinlik gösterebiliyor ve bu lokal şirketler üzerinden kendi ve diğer ülkelere ait ürünleri  ülkede satabiliyorlar.

Ama yeni yasa ile birlikte ülkedeki tanıdık olmayan e-ticaret şirketlerini engebeli bir süreç bekliyor. Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, 2019’dan itibaren yürürlüğe girmesi  şirketlerin ürünlerini satmak için bulduğu bu boşluğu kapatacaklarını söyledi. Buna kadar 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan  yeni yasalar, tanıdık olmayan şirketlerin lokal satıcılarla özel anlaşmalar yapmalarını engelleyecek.

Dev yatırımlar yapıldı

Hindistan’da böyle bir karar alınırken, akıllara şüphesiz küresel e-ticaret devlerinin ülkede yaptığı yatırımlar geliyor. Geçtiğimiz mayıs ayında Hindistan’ın en büyük e-ticaret şirketi Flipkart’ın reşitlik hissesini bölge Walmart, pazarda kendisine lokal bir meslek ortağı edinmişti. 16 milyar dolara hisselerin birçoğunu satın bölge Amerikalı perakende devi bunu rakibi Amazon’a aleyhinde bir rekabet avantajı galip gelmek için yapmıştı.

Bir başka e-ticaret devi olan Alibaba’nın da Walmart ve Amazon’a meydan okumak için bölgede 5 milyar dolarlık bir e-ticaret yatırımı yapmaya coşkulu olduğu haberleri geçtiğimiz aylarda paylaşılmıştı. Alibaba’nın bu yatırımı Hindistanlı perakende devi Reliance Retail‘in hisselerinin yarısını satın alması ile gerçekleştirmesi bekleniyordu.

öte yandan Amazon, Çinli cep telefonu üreticisi OnePlus ile özel bir anlaşma yapmıştı. Anlaşmaya tarafından bir üçüncü parti dağıtıcı olarak markanın cep telefonlarını dijital kanallar üzerinden Hindistan’daki tüketici ile buluşturuyordu.

Yeni yasa Hindistan’lı şirketleri gözetmek için atılan bir adım. Hükümetin attığı bu adıma ise küresel e-ticaret devlerinin nasıl bir önlen alacağı ise çoktan merak konusu. Konu üstüne  gelişmeler geldikçe aktarmaya devam edeceğiz.

Amazon E-Ticaret Hindistan walmart

Favorilere Ekle

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Hasan ZANBAK Copyright © 2018 - All rights reserved