2018’de yüzde 60 büyüyen Hepsiburada’nın güncel verileri ve e-ihracat odağı
Türkiye’nin önemli e-ticaret şirketlerinden biri olan Hepsiburada, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında yükselen bir trend olan e-ihracat odağında yaptığı çalışmaları paylaştı. 20 Şubat Çarşamba günü gerçekleştireceğimiz Webrazzi E-Ticaret 2019’da da konuşmacı olarak yer alan Hepsiburada Uluslarası Grup Başkanı Emre Ekmekçi, şirketin e-ihracat, kendi deyimleriyle “kolay ihracat” ile ilgili yaptıklarına değindi.
2018’de yüzde 60’lık bir büyüme gösteren Hepsiburada’nın şu anda 17 binden fazla iş ortağı bulunuyor. Aylık 32 milyon ziyaretçi tarafından 102 milyondan fazla tekil ziyaret alan Hepsiburada‘nın mobil uygulamasının ise 15 milyondan fazla indirmeye ulaştığını belirtelim.
Şirket, yakın bir zamanda aktif ettiği kolay ihracat özelliği ile bahsi geçen 17 binden fazla iş ortağını dünyadaki tüketicilerle buluşturuyor. 35 ayrı kategoride 20 milyondan fazla ürün çeşidine ev sahipliği yapan Hepsiburada’nın e-ihracatla hedefledikleri ise cari açığın azalması, kobilerin sınırları yıkabilmesi, ekonomik dengeleme hedeflerine erişmek, döviz girdisini artırmak ve online perakende hacminin yükselmesi olarak karşımıza çıkıyor.
E-ihracat için gerekli unsurlar neler?
E-ihracat yapmak için gerekli olan unsurlardan da bahseden Emre Ekmekçi, bu unsurları da detaylı bir şekilde açıkladı. Ekmekçi, hedef ülkelere uygun ürün seçimi ve pazarlama, lojistik anlaşmalarının yapılması, gümrük ve vergi mevzuatına hakim olma, ülkelerin tüketici yasalarına uygunluk, hedef ülke para birimlerinde tahsilat, ülkelere göre doğru fiyatlama, uluslarası standartlarda paketleme, kişisel verilerin korunmasına uygunluk, hedef ülke dillerinde müşteri hizmeti sağlanması ve iade süreçleri yönetiminin bu noktadaki öneminden bahsetti. Genel olarak baktığımızda ise e-ihracatın en önemli unsuru olarak karşımıza her ülkeye göre doğru fiyatlama ve değişik pazarlama stratejilerinin yapılması karşımıza çıkıyor.
Hepsiburada’nın e-ihracat odağında yaptıkları
Hepsiburada’nın kolay ihracatla ilgili yaptıklarına da değinelim. Öncelikle Hepsiburada’da satış yapan ya da yapacak olan tüm satıcıların otomatik olarak ihracata atıldığını belirtelim. Yani e-ihracat yapmak için herhangi bir başvuru vs. gerekmiyor. Şirket, bu imkanı direkt olarak tüm iş birlikçilerine sağlıyor. E-ihracat için ürün konsolidasyon merkezine yönlendiriliyor ve reklam, pazarlama, doğru hedefleme gibi konuların hepsini Hepsiburada kendi gerçekleştiriyor. Tüm dünyaya ortalama 4 günde kargo gönderilebiliyor ve bunun da deniz aşırı durumlar için ciddi bir rakam olduğunu söylemek mümkün.
Hangi ülkelerde faaliyet gösteriyor?
Şu anda özellikle Rusya, Körfez Ülkeler, Avrupa ve Kuzey Afrika‘da faaliyet gösteren Hepsiburada’nın 1 milyar potansiyel müşterisi bulunuyor. Şirket bu bağlamda mobil uygulamayı öne çıkarmak istediğini de belirtiyor. Hizmet verdikleri tüm ülkelerde “tam yerelleşme”yi savunan Hepsiburada, bu isteğini dil, para birimi ve ödeme seçenekleriyle gerçekleştireceğinin de altını çiziyor. Örneğin; Suudi Arabistan’da kapıda tahsilat yapıldığı için gönderimler Türkiye’den farklı olarak randevulu olarak yapılıyor. Satılan ürünlerde de ülkelerin regülasyonlarına göre değişiklikler olabiliyor.
Hepsiburada’nın globalde faaliyet gösteren mobil uygulaması İngilizce ve Arapça seçenekleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak uygulamanın Türkiye’deki mağazalardan indirilemediğini de belirtelim. Eğer global uygulamayı indirmek istiyorsanız global.hepsiburada.com adresini kullanmanız gerekiyor.
Şirketin son bir sene boyunca aldığı yatırımları e-ihracat için harcadığını da hatırlatalım, ancak yatırımın miktarı henüz açıklanmıyor. Yine de gelecek dönemde bu sayının bizlerle paylaşılacağını da belirtmiş olalım.