Kişisel Web Blog

15 yıl içinde işlerin yüzde 40’ını yapay zeka yapacak

11.01.2019
251
15 yıl içinde işlerin yüzde 40’ını yapay zeka yapacak

Öbür projelerle her alanda gelişim bildiren yapay akıl, bununla birlikte istihdam konusunda tüm insanlığın korkulu rüyası haline geldi. Yapay zeka, küresel ekonomiyi şekillendirmeye devam ederken, geleceğin meslek dünyasına dair yapılan açıklamaların da ardı arkası kesilmiyor.

Geçmişte Microsoft ve Google’da yapay zeka geliştiren yatırımcı Kai-Fu Lee, konuk olduğu bir TV programında suni zekanın 15 sene içinde dünyadaki bütün çalışanların yüzde 40’ının işini elinden alacağını söyledi. Lee yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Suni zekanın insanlık tarihindeki her şeyden daha fazla dünyayı değiştireceğini düşünüyorum. Elektrikten zeka çok…

Aslına bakarsanız tarih baştan başa ortaya meydana çıkan yeni teknolojiler her daim çalışanların işgücü hakkında tartışmaları da beraberinde getirmişti. Ancak çalışanların yerini alan teknolojiler, çalışanları yeni teknolojilerin doğurduğu yeni meslek kollarına yönlendirdi.

Ama Lee, “Yapay Akıl Süpergüçleri: Çin, Silikon Vadisi ve Yeni Dünya Düzeni” isimli son kitabında yapay zekanın çalışanların yerini almasının diğerlerinden ayrıntılarıyla öbür bir durum olduğunu savunuyor. Bu farklılığı azıcık açılmak namına Lee’nin daha önceki açıklamalarına bakmakta avantaj var.

Lee daha önce verdiği bir röportajda yapay zekanın tepeden tırnağa otomasyon kullanarak yeni endüstriler yaratacağını söylemişti. Bu Nedenle yapay zekanın keza insan işçilerden daha ucuz bir meslek gücü olarak konumlanacağını hem de yarattığı yeni iş kollarına da otomasyon ile iş gücü sağlayacağını belirtmişti.

Lee TV’deki konuşmasında da otomasyon dalgasının ve işgücü değişiminin, buhar makineleri gibi öteki teknolojilerde olduğundan daha çabuk hayatımıza gireceğine uyarı çekti. Bu gelişimin diğerlerinden daha seri olmasının sebebi ise yapay zeka algoritmalarının dünyanın her yerindeki geliştiriciler ve işletme yöneticileriyle zahmetsizce paylaşılabilmesi ve bu konuda yeni daha aşağı yapı geliştirmelerine daha az ihtiyaç duyulması.

İnsanlık tarihindeki diğer teknolojik geliştirmelerle karşılaştırdığımızda yapay zekanın tren raylarına, otoyollara ve enerji nakil şebekelerine ihtiyacı değil.

Yapay akıl dünya düzenini değiştirken, bu düzenin nasıl olacağı Suni Akıl’nın gücünü elinde tutanlar ile şekilleniyor. Lee’ye göre yapay zekadan en fazla gelir elde edebilecek iki ülke öne çıkıyor. Bir yanda en iyi suni akıl geliştiricilerine ev sahipliği yapan ABD, öteki yanda ise WeChat gibi uygulamalarla kullanıcıların adeta bütün hayatıyla ilgili verileri işletmelere sunabilen Çin yer alıyor.

Bu ikili arasında yapay akıl rekabetini kim kazanırsa kazansın, güncel hayatımızla ilgili bildiğimiz her şeyin değişmekte olduğu muhakkak. Şayet de bu konuda Bill Gates’in yapay zekanın yol açtığı işsizliğe dair olumlu yaklaşımını kabul etmek bir vakit daha içimizi rahat tutmamızı sağlayabilir.

Suni Akıl

Favorilere Ekle

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Hasan ZANBAK Copyright © 2018 - All rights reserved